ROTS EN WATER

Wat is Rots & Water? Rots & Water ®, een psychofysieke training voor jongens en meisjes voor basisonderwijs en voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs, jeugdhulpverlening, jeugddetentie en GGZ. Rots & Water is een puur Nederlands programma, ontwikkeld door Freerk Ykema, dat momenteel in meer dan 30 landen wordt ingezet in de begeleiding van jongens en meisjes van 4 – 18+.

Doelstelling

Doel van het Rots en Water programma is het vergroten van de communicatie- en sociale vaardigheden en welzijn bij kinderen en jongeren en het voorkomen en/of verminderen van sociale problemen zoals pesten, conflicten, uitsluiting, meeloopgedrag en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Deze doelstelling wordt bereikt door het ondersteunen en bevorderen van de sociaal-emotionele ontwikkeling van kind, jongere en jongvolwassene (4 - 18+). Ik geef deze training individueel of voor grotere groepen samen met Anneke Waslander (Spelenderwijs Hoevelaken). Onze specialisatie ligt daarbij op het gebied van meisjes & vrouwen (oa. meidenvenijn). Wij verzorgen ook trainingen aan bijvoorbeeld TSO teams of schoolklassen.

Rots en water weer wetenschappelijk bewezen effectief!

Veranderingen in sociale veiligheid, competentiebeleving en depressieve gevoelens van basisschoolkinderen die aan het interventieprogramma Rots en Water deelnemen: een vergelijkingsstudie

Bron: Ellen Reitz, Esther Mertens, Monique Van Londen, Maja Deković | Tijdschrift Klinische Psychologie, 2019, 49(1), 38-57

De lessen sloten goed aan op de behoeften van de groep/ leerlingen. Ieder kind werd gezien en kreeg persoonlijke aandacht. Daarnaast kreeg de leerkracht ook handvatten om dezelfde week mee aan de slag te gaan. Dit waren vaak korte opdrachten, welke de leerlingen ook in de les uitgevoerd hadden. Dit kon gemakkelijk uitgevoerd worden tijdens of na een les. De communicatie was erg prettig. Tevens was er ruimte om vragen te stellen.

Vivian Hafkamp

REMBRANDTS MEESTERWERK  |  LOODS 9, Hensjesweg 9a, 3772AZ Barneveld  |  Tel.: 06 41 93 43 59